Οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel θα απαιτήσουν χρόνο για να διορθωθούν. Υπάρχουν όμως και μέθοδοι για λύσεις «αμέσου δράσεως».
Οι πρωτοφανείς πλημμύρες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Θεσσαλία, και ιδίως τον κάμπο της Λάρισας και το Πήλιο, άφησαν πίσω τους εκτός από ανθρώπινα θύματα και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της περιοχής.
Χωρίς ακόμα να έχει αποκαλυφθεί στην πλήρη της έκταση η καταστροφή, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η επόμενη μέρα θα βρει την κεντρική Ελλάδα σε μία νέα και πολύ δύσκολη ημέρα.
Και είναι προφανές ότι θα απαιτηθεί πολύς κόπος και αρκετό χρήμα για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω του ο Daniel.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το οδικό δίκτυο, οι καταστροφές είναι μεγάλες, τόσο σε οδούς όσο και σε γέφυρες. Οι οποίες αποτελούν και το πιο δύσκολο τεχνικά έργο αλλά και το πιο κρίσιμο για την σύνδεση των πόλεων μεταξύ τους.
Στα video που παραθέτουμε βλέπουμε πόσο έχει αναπτυχθεί η τεχνική της αντικατάστασης μιας γέφυρας στο εξωτερικό.
Εκεί, η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει μόλις 3-4 ημέρες εντατικών εργασιών, όπου τα συνεργεία σε μερικές «χορευτικές» κινήσεις και με απόλυτη συνεργασία, καταφέρνουν να ολοκληρώνουν το έργο μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Παρακολουθώντας τα video βλέπουμε ότι το βασικό στοιχείο της όλης προσπάθειας είναι ο καλός συντονισμός και ο σωστός προγραμματισμός.
Παρατηρούμε επίσης ότι η σύγχρονη μέθοδος είναι να έρχεται η γέφυρα έτοιμη ή σχεδόν έτοιμη στο σημείο, και να συναρμολογείται επί τόπου, συντομεύοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται.
Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει σε πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι η τεχνογνωσία από τις ελληνικές εταιρίες υπάρχει (ή μπορεί να αποκτηθεί εύκολα).
Το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση (και τα χρήματα βεβαίως) ώστε να τρέξουν τα πράγματα λίγο πιο γρήγορα από ότι έχουμε μάθει να γίνονται στην Ελλάδα.
Στο χέρι μας είναι να καταφέρουμε να δώσουμε και πάλι ζωή στα μέρη που χτυπήθηκαν τόσο άσχημα από την πρωτοφανή κακοκαιρία.